Rob

Zonder vrijwilligers geen onderhouden mooie route

Even voorstellen
Mijn naam is Rob, ik woon in Arnhem, ben 53 jaar en ben sinds december 2018 vrijwilliger bij de vrijwilligers van de MTB route op de Veluwezoom. Meestal organiseer ik het klussen op zaterdag. Mijn eerste MTB was een met gespaard geld gekochte Specialized Stumpjumper zonder vering. 3 fietsen en 30 jaar later fiets ik op een Merida E-160 E-MTB volledig geveerd.
Ik ben vrijwilliger geworden voordat ik wist dat er een nieuwe route zou komen. Over de routes op de Utrechtse Heuvelrug las ik dat deze werden beheerd door een stichting van vrijwilligers en ik zag ook wat voor mooi resultaat dit opleverde. Omdat ik ook weer regelmatig op de fiets zat, nu mijn kinderen groter zijn, wilde ik ook mijn steentje bij gaan dragen en daardoor beter geïnformeerd zijn over de route op de Veluwezoom. Via de site MTB-nationaalparkveluwezoom.nl heb ik me toen aangemeld.

Noodzaak vrijwilligers
Nu ik 2 jaar als vrijwilliger meedraai weet ik dat de huidige route nooit zo was geworden als vrijwilligers hier niet hun tijd en enthousiasme in hadden gestoken. Tijdens de aanleg begin 2019 heeft NM iemand ingehuurd voor advies en het uitvlaggen van de enkele nieuwe delen en tevens hebben zij ook de kraan inzet geregeld. Het uitvlakken, de bochten, de afwatering, het verwijderen van oude palen, het plaatsen van nieuwe palen, het plaatsen van bordjes enz. is toentertijd voor het grootste gedeelte gedaan door vrijwilligers.
De Niner Shooting Mountain (NSM) is, op het inhuren van een kraan na, in zijn geheel bedacht, ontworpen, uitgezet en aangelegd door vrijwilligers en hier zijn we nog steeds mee bezig. Op de Granny zijn inmiddels ook meerdere nieuwe elementen bedacht en aangelegd door vrijwilligers. Momenteel houden de vrijwilligers ook de kwetsbare routes bij door blad te verwijderen en de afwatering schoon te maken. Gebeurt dit niet dan worden deze delen kapot gereden.

Organisatie vrijwilligers
Sinds het ontstaan van de vrijwilligersgroep zijn we ons steeds beter gaan organiseren en momenteel bestaat de groep uit een deel dat ook een vrijwilligerscontract heeft bij NM. Deze groep heeft hierdoor de beschikking over een sleutel van de Beheer Eenheid (BE) van NM en kan gereedschap en voertuigen lenen van NM.
Alle vrijwilligers zitten in de groep app MTB VeluwezoomKlussen. In deze app worden door de vrijwilligers die toegang hebben tot de BE oproepen gedaan voor werkzaamheden. Voorheen ging dit ook via de mail van MTB-nationaalparkveluwezoom.nl maar dit bleek te omslachtig. Momenteel is alleen zaterdag eigenlijk een georganiseerde klusdag maar we willen dit ook meer door de week gaan doen ondanks dat we ook dan niet stilzitten!


Wat staat er nog te gebeuren
Zoals je al hebt gelezen is de NSM nog niet af. Er staan nog 3 houten oefen drop-offs van 30 tot 80cm hoog gepland na de 8e bocht van de 9 switchbacks. Als je hier langsfietst kun je de lijnen al zien liggen. Uit de opbrengst van de veiling van de Niner fiets wordt het hout bekostigd en er is al een bestelling bij NM gedaan. Verder gaan er ook nog trappen komen op het stuk omhoog naar de switchbacks voor de North Shore. Voor degene die niet van trappen houden, je kunt er nog langs.

Voor de Teerose & Fortune Cookie zijn er ook nog ideeën (bv een skinny) maar deze moeten nog uitgewerkt worden.
En verder is er natuurlijk het reguliere onderhoud wat nooit stil ligt.

Wordt ook vrijwilliger #traillove
Zonder vrijwilligers geen onderhouden mooie route en met meer vrijwilligers kan ook meer gedaan worden. Niet alleen in het bos zijn er vrijwilligers nodig. Er is een website, Facebook pagina, er zijn foto’s nodig, filmmateriaal en nog meer. Ook hierbij kun je helpen.
Wil jij ook af en toe of regelmatig meehelpen? Meld je dan aan voor de MTB VeluwezoomKlussen app via info@mtb-nationaalparkveluwezoom.nl. Geef dan ook even door of je nog vaardigheden hebt waarmee je ons kunt versterken.

Deze bocht is nog iets te krapjes…