Nationaal Park

Onze MTB-route onderscheidt zich in meerdere opzichten van andere MTB- routes in Nederland. Het is een natuurlijk avontuurlijke route dwars door het Nationaal Park Veluwezoom en gaat over paden en wegen van meerdere grondeigenaren. Het parcours loopt in het zuidelijke deel met de meeste hoogtemeters en recreatieve voorzieningen over de stuwwal met pittige ruwe klimmetjes en gaat in het centrale en noordelijk gelegen deel langs zandverstuivingen, heide, vennen en bossen waar stilte overheerst en natuurlijke processen het landschap bepalen.

National Geographic heeft een special gemaakt over de prachtige omgeving waar onze MTB-route doorheen loopt.

Planten en dieren trekken zich onderweg weinig aan van eigenaar- en landsgrenzen en het hele gebied wordt in Europees verband duurzaam beschermd door Natura 2000. Dat betekent dat Terrein Beherende Organisaties zoals Natuurmonumenten (NM) en Staatsbosbeheer (SBB) zich moeten houden aan specifieke wet- en regelgeving om kwetsbare natuur te beschermen. Juist hierdoor is het, in tegenstelling tot enkele andere (MTB-) gebieden in Nederland minder vanzelfsprekend om een MTB-parcours aan te leggen in dit gebied. Wildrijden en nachtrijden is daarom niet toegetaan.

Nationaal Park Veluwezoom investeert veel tijd en geld in het zoeken naar oplossingen die zowel voor de natuur en de mountainbiker beter zijn. Zie nieuws voor recente ontwikkelingen en berichtgeving.

Natura 2000 omgeving (oranje). Duidelijk te zien is dat onze MTB-route (geel) dwars door het Natura 200 gebied loopt.

Natura 2000 (oranje) en de (oude) MTB-route