Nieuws

We hebben begin januari 2019 bij Goossens fietsenwinkel in Velp een bijeenkomst georganiseerd om de plannen op kaarten toe te lichten. Bij MTBCLINIC.NL hangt een grote A1 print met gedetailleerde topografische achtergrond, hier kun je uitgebreide tekst en uitleg krijgen!

We zijn in november 2018 gestart met (test) werkzaamheden aan verschillende nieuwe routeonderdelen. Nabij parkeerplaats de Plaghak zijn we gestart met een nieuwe natuurlijke 1-richting singletrack die nu optioneel als apart rondje (wit be-bord; overig MTB geschikt) ingereden kan worden. Het is geen onderdeel van de hoofdroute en een test. Veel onderhoud is nog nodig. Laat ons weten wat je ervan vindt, geef het door aan je fietsvrienden en volg ons op Facebook voor details. Meld je aan als je ons wilt helpen!

Kaartje en GPX van de Plaggenronde;

Download

Goed nieuws: de Natura 2000 – vergunning voor de aanleg van de nieuwe MTB-route op Veluwezoom is in oktober 2018 verleend door Provincie Gelderland!

Tijdens de Mountainbike Summit Nederland hebben wij de bij de MTB Trail Awards van 2018 een blijk van waardering ontvangen!

Vernieuwingen
De MTB-route in het Nationaal Park Veluwezoom wordt vernieuwd! De belangrijkste vernieuwingen zijn:

  • een nieuwe hoofdroute, die in twee richtingen gereden kan worden
  • nieuwe (groene) markering van de route
  • het huidige netwerk van MTB-paden (witte en half wit/gele borden) dat geen deel uitmaakt van de hoofdlus wordt opgeheven
  • de hoofdlus wordt op meerdere plekken uitgebreid met verschillende technische lussen voor techniek, flow & fun. Deze lussen worden 1-richtingsverkeer en starten en eindigen altijd aan de hoofdroute.

Het uitgangspunt bij de vernieuwing is het scheiden van recreantenstromen en het bewaren van het evenwicht tussen enerzijds natuur/cultuur en aantrekkelijke, uitdagende paden. Om dat te realiseren zijn vele delen van Nationaal Park Veluwezoom de afgelopen jaren de revue gepasseerd. Ook zijn de populaire MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug samen met Natuurmonumenten bezocht en is er met vrijwilligers en Staatsbosbeheer (SBB) overlegd over de wijze waarop deze routes beheerd worden.

Nieuwe route
Om een duidelijke scheiding tussen verschillende soorten recreanten aan te brengen, zal de MTB-route tussen Landgoed Beekhuizen en het bezoekerscentrum verdwijnen. Daar tegenover staat dat wij de belangrijke  kenmerken die verloren gaan in daarvoor bestemde gebieden zelf mogen gaan compenseren. Iets dat voor Nationaal Park Veluwezoom bijzonder is!

2018 is een belangrijk jaar omdat de dialoog omtrent de vereiste vergunning met de Provincie Gelderland is gestart! Zie daarvoor ook berichtgeving in de Gelderlander update deel 1 en deel 2  In de jaren hiervoor (2016/2017) heeft een kerngroep mountainbikers met Natuurmonumenten en een externe MTB-specialist samengewerkt om dit zover te brengen.

Film; resultaat van de eerst geplande onderhoudsdag op de bestaande route met vrijwilligers, MTBCLINIC.NL en Natuurmonumenten.

Nieuwe route Veluwezoom Natuurmonumenten

Trailupdate Fietsport Magazine FSM 18_02 low
Fietssport Magazine is een uitgave van Wielersportbond NTFU