Nieuws

Update 3 juli 2020

Er is wat meer neerslag gevallen, maar er is vooral ontzettend hard gewerkt om de trails weer in goede staat te krijgen. De afgelopen twee weken zijn sommige delen stukje voor stukje weer opengesteld, en komend weekend (4-5 juli) zal de gehele route weer geopend zijn. 
Door het werk aan de trails moet een en ander nog ingereden worden, houd hier rekening mee! Daarnaast kan de situatie bij wat droogte snel weer omslaan. We houden de conditie nauwlettend in de gaten.

 

Update 18 juni 2020

Het heeft geregend maar om het enthousiasme een beetje te temperen; de regen die deze weken gevallen is – is volstrekt onvoldoende om met een gerust hart de trails weer te kunnen openen. Niet alleen het regentekort is oorzaak maar ook de warmere wind blaast de paadjes meer dan ooit tevoren droog en mul. Omdat trailcrew bikkels hard hebben geklust (zand scheppen,  kruien, mengen en harken) openen we een aantal bewerkte trails geleidelijk.

De trailcrew monitort – niet alleen voor zichzelf, maar voor jullie de trails – ga dus vooral niet op de trails fietsen als ze met lint zijn afgesloten, ga niet op ontdekking uit, wees niet eigenwijs en denk ‘het kan wel’ maar ga altijd terug, keer om en volg het fietspad/omleiding. Je maakt meer kapot dan je (ons) lief is als je er wel fietst en durf elkaar op je gedrag aan te spreken. Iets met #trailrespect ..

Update 30 Mei 2020

Vrijwilligers update en veiling Niner mountainbike 

Veiling op Marktplaats is live !!!

Update 22 April 2020

Alternatieve GPX route beschikbaar

De alternatieve route is beschikbaar! Zie de GPX hieronder.
Wat informatie:
 • Het is een rondje van ongeveer 54 km, ca. 600hm
 • De delen van het rondje die niet over de bestaande MTB-route gaan zijn ook niet gemarkeerd! (NB de BOA’s worden ingeseind over dit rondje. Verder gelden de normale regels die ook op de groene en rode MTB route gelden)
 • Je kunt de route oppakken vanaf verschillende fietspaden die het gebied ingaan en zo drukke parkeerplaatsen vermijden (Om de samenhang met de fietspaden en knooppunten te zien kan je de kaartlaag Open Cycle Map aanzetten
 • Er zitten veel delen in over verharde brede paden en fietspaden. Deze zijn het best begaanbaar op dit moment. Hoewel dit dus minder singletrack betekent, zitten er nog steeds pittige klimmen en lange afdalingen in
 • Hoe lang dit rondje actief blijft hangt af van wanneer de afgesloten paden weer open kunnen
 

Update 20 April 2020

Meerdere afsluitingen ivm droogte
 
Het is momenteel bijzonder droog voor de tijd van het jaar (zie bijvoorbeeld link KNMI).
Hierdoor is het op veel paden erg mul. Dat is niet alleen lastig fietsen, maar het fietsen veroorzaakt ook veel schade op paden die nog wèl goed zijn. Daardoor wordt het een grote uitdaging om alles met onderhoud weer in goede conditie te krijgen.
 
We zijn daarom helaas genoodzaakt om meerdere delen af te sluiten. Vooralsnog gaat het om de volgende delen:
 • Granny Trail en aansluitende Teerose Trail (tussen Beekhuizen en de Brandtoren, rode bebording)
 • Mayor Flower Trail (parallel aan de Burg. Bloemersweg)
 • Volledige Plaggenronde
 • De nieuwe Bunder trail langs de Coldenhovense/Imboschweg
De afsluitingen worden vandaag gerealiseerd, ter plekke wordt een omleiding aangegeven.
Wel bieden we binnenkort een alternatief, in de vorm van een mooie (GPX) tocht over beter begaanbare paden. Deze komt later deze week online.
 
We hopen op jullie begrip!
 

Update maart 2020

Met trots kondigen we de openstelling aan van de Niner Shooting Mountain trail, ~2,2 KM met uitdagend features als drop-offs, sprongen, een northshore* en als laatste 9 aan elkaar gekoppeld strakke switchbacks.

Deze trail is o.a. door Niner Bikes gesponsord, die sinds kort zijn Europees business unit van regio Veluwezoom aanstuurt. De aanleg van deze trail staat 100% in lijn met de Niner bedrijfscultuur van trailonderhoud en belangenbehartiging voor MTB en Gravel fietsers. Klik hier voor meer informatie.

*Ook heeft Reerink rijwielen voor de houten Northshore element een bijdrage geleverd, wat (nog) aangelegd wordt over een in het verleden aangelegde grenswal, die van cultuurhistorische waarde is. Respecteer deze (en andere) cultuur historische grenswallen. Stap voorlopig af en passeer voorzichtig!

Je start en eindigt bij de houten brug over de Holle weg. We klussen rustig door aan de nieuwe elementen die op deze lus gaan komen. Houd daar a.u.b. rekening mee en neem de Mountainbike Buitencode in acht.

Update februari 2020

Na veel regen hopen wij op veel zonneschijn! We zijn weer een paar maanden verder na de opening maar we hebben zeker niet stil gezeten. Naast vaste klusdagen op vrijdag en zaterdag zijn er ook enkele zeer betrokken vrijwilligers bijna dagelijks actief om de slechte plekken aan te pakken en de route samen met Natuurmonumenten mooier te maken. We zitten nu (lees eind februari 2020) bijna (!) halverwege de 6 weken geplande full-time inzet van dit onderhoud. 

Onderhoud en verbeteringen

Op een aantal paden, zoals de Plaggentrail (ccw), is de humeuze toplaag tot op de minerale bodem verwijderd. Daarnaast verbeteren we de afwatering op veel plaatsen en leggen we de paden bewust (afgekeken naar goed voorbeeld bij de buren) schuiner aan. Ook hebben de stormen van de afgelopen tijd wat obstakels op de route gebracht, die we aan het verwijderen zijn.  Let op: een aantal paden zal opnieuw moeten worden ingereden, je kunt dus mulle stukken aantreffen.

Omleiding

Natuurmonumenten gaat werkzaamheden verrichten aan de parkeerplaats boven bij Het Paviljoen de Posbank in de week van 2 maart 2020. De MTB-route zal tijdelijk enkele honderden meters worden omgeleid over het fietspad en de Beekhuizenseweg. De verwachting is dat deze werkzaamheden 6 maart 2020 zijn afgerond.

Uitbreiding!

Daarnaast werken we aan nieuwe info-panelen en bordjes voor langs de route, want: we breiden uit! We gaan snoeien (onder andere..) voor een nieuwe rode lus nabij de houten brug over de Holleweg. Als het goed weer blijft kunnen we hier heel de maand maart aan werken. Nieuwe, deels stoere en ruige trails werken we na kraaninzet verder af. We doen dit als team onder leiding van actieve vrijwilligers die een mooi plan hebben uitgedacht.  Dit biedt een unieke kans om jouw visie op de mountainbike trails te delen en samen met ons te leren en te verbeteren en onderhoud te plegen. 

Heb jij talent? Laat van je horen!

Meld je aan, kom kijken en/of helpen & laat altijd van je horen! We gaan het onderhoud van enkele trails in de nabije toekomst toewijzen aan bekwame vrijwilligers en om daarvoor in aanmerking te komen moet je met ons uren maken.. Naast pure man (en vrouw!) kracht voor leuke projecten zoeken wij ook mountainbikers uit de directe omgeving van de route met (natuurlijk passie&) specifiek wat marketing en/of organisatie talent voor het mede in de gaten houden van social media, het bijwonen van bijeenkomsten, berichten (zoals deze) te versturen, reacties te verzamelen, werkzaamheden met elkaar te plannen en uit te voeren. Iemand die mooie video’s kan maken en of met ons wil nadenken over trail respect, sponsoring of ook alleen maar roem wil maken met het aanleggen (en onderhouden!) van een mooie sprong 😉

Aanmelden kan via info@mtb-nationaalparkveluwezoom.nl

 

Ouder nieuws / Archief

 

Vanaf half juli 2019: mtb-en op nieuwe (groene) route Veluwezoom!

De nieuwe route is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen boswachters, MTB-ers en ecologen. Mede gezien de aard van het gebied is de aanleg een uitdagende klus. De hele route is voorzien van nieuwe palen en bordjes. Zodra de markering helemaal op orde is, vanaf 13 juli, wordt de oude route gefaseerd opgeheven.

Je kunt de nieuwe hoofdroute herkennen aan het groene mtb-symbool. De hoofdroute kan in twee richtingen worden gefietst. Er zijn drie startpunten met horeca van waaruit een route naar de hoofdroute is aangegeven en drie locaties waar de hoofdroute kan worden ingekort.
Verder zijn er nu 3 extra’s, deze zijn herkenbaar aan het rode MTB-symbool.
1: bij de Brandtoren (Teerose Trail en Granny Trail)
2: de brug over de Holleweg (Shooting Mountain Trail)
Let op: dit zijn nu nog heen &weertjes met soms gescheiden klimmen en dalen en deze zijn goed te combineren met horeca onderweg of je gekozen startpunt.
3: De Fortune Cookie (een ronde lus met de Pumptrail) in het Vrouwendal, een rode lus die je tegenkomt als je de groene hoofdroute fietst, je komt 100 meter verderop weer terug op de groene hoofdroute.

In het najaar worden nog enkele rode tracks aangelegd. Horecagelegenheden langs de route zijn aangegeven met blauwe horecabordjes en richtingspijlen.


Afscheidsknuffel 

In mei en juni 2019 worden alle oude routepalen vernieuwd. Vandaag, 15 juni 2019 hebben we de nieuwe routeborden aangebracht op de (groene) hoofdlus en rode stukken die zijn aangelegd. Let op; de route is niet af en we zullen in de herfst na het broedseizoen doorgaan met de aanleg.

De komende weken komen de borden voor horeca, aanrijden, verbinden en waarschuwingen. Pas als deze allemaal juist en volledig zijn geplaatst worden oude (gele) route delen verwijderd. 

In deze voorjaarsperiode 2019 hebben we goed nieuws: enkele nieuwe MTB-trails waar de afgelopen maanden aan is gewerkt zijn opengesteld!

De Mayor Flowertrail (MFT), langs de burgemeester Bloemersweg is een lange double- track die in twee richtingen te rijden is. Deze was al een tijdje open en door velen gevonden en bereden.

Daarnaast is de Pumptrail nu officieel open. Deze is gedoopt tot ‘Fortune Cookie trail’. Het betreft een klein technisch single-track lusje van ongeveer 1 kilometer lang tussen boerderij De Haverkist en De Carolinahoeve.

Ook de Teerose Trail en Granny Trail zijn open, een lange double-track vanaf de Brandtoren, langs het Rozendaalsche Veld richting de Beekhuizenseweg. Vanaf de kant van de brandtoren eindigt deze in een hele mooie afdaling waar wat spannende elementen in zitten. Andersom is dit een klim waar je je Granny-kransje zeker nodig gaat hebben.

Let op: met name de Pumptrail en Granny trail zijn erg nieuw en bevatten nieuwe elementen voor MTB Route Veluwezoom. Rij de eerste (paar) keren voorzichtig, ontdek hoe de paden lopen, overschat jezelf niet.

Daarnaast is het vanwege droogte mul in het bos, waardoor sommige paden nog niet de gewenste hardheid hebben. Houd hier ook rekening mee, vooral in bochten en afdalingen.

Tot slot:
De gele hoofdroute is ongewijzigd en nog gewoon in oorspronkelijke vorm te fietsen. In de loop van dit jaar zal de hoofdroute veranderd worden, daarbij worden alle palen en borden vervangen en gaan de opgeleverde stukken ook aansluiten bij de nieuwe hoofdroute.

Ter ondersteuning van de werkzaamheden met handgereedschap is een elektrische kruiwagen aangeschaft. Ook werd op verschillende plekken een kraantje ingezet. Het resultaat is dat enkele beoogde tracés nu ook daadwerkelijk zijn aangelegd. De MTB markering van deze tracés volgt zo spoedig mogelijk, waarna ze kunnen worden vrijgegeven voor gebruik.

We werken in het voorjaar en de zomer met handgereedschap door. Daardoor zijn er op de bestaande route ook af en toe onverwachte veranderingen. Wees daar bedacht op. We werken georganiseerd op vrijdagen en zaterdagen met enthousiaste vrijwilligers.

We hebben begin januari 2019 bij Goossens fietsenwinkel in Velp een bijeenkomst georganiseerd om de plannen op kaarten toe te lichten.

We zijn in november 2018 gestart met (test) werkzaamheden aan verschillende nieuwe routeonderdelen. Nabij parkeerplaats de Plaghak zijn we gestart met een nieuwe natuurlijke 1-richting singletrack.  Laat ons weten wat je ervan vindt, geef het door aan je fietsvrienden en volg ons op Facebook voor details. Meld je aan als je ons wilt helpen!

Goed nieuws: de Natura 2000 – vergunning voor de aanleg van de nieuwe MTB-route op Veluwezoom is in oktober 2018 verleend door Provincie Gelderland!

Tijdens de Mountainbike Summit Nederland hebben wij de bij de MTB Trail Awards van 2018 een blijk van waardering ontvangen!

Vernieuwingen
De MTB-route in het Nationaal Park Veluwezoom wordt vernieuwd! De belangrijkste vernieuwingen zijn:

 • een nieuwe hoofdroute, die in twee richtingen gereden kan worden
 • nieuwe (groene) markering van de route
 • het huidige netwerk van MTB-paden (witte en half wit/gele borden) dat geen deel uitmaakt van de hoofdlus wordt opgeheven
 • de hoofdlus wordt op meerdere plekken uitgebreid met verschillende technische lussen voor techniek, flow & fun. Deze lussen worden 1-richtingsverkeer en starten en eindigen altijd aan de hoofdroute.

Het uitgangspunt bij de vernieuwing is het scheiden van recreantenstromen en het bewaren van het evenwicht tussen enerzijds natuur/cultuur en aantrekkelijke, uitdagende paden. Om dat te realiseren zijn vele delen van Nationaal Park Veluwezoom de afgelopen jaren de revue gepasseerd. Ook zijn de populaire MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug samen met Natuurmonumenten bezocht en is er met vrijwilligers en Staatsbosbeheer (SBB) overlegd over de wijze waarop deze routes beheerd worden.

Nieuwe route
Om een duidelijke scheiding tussen verschillende soorten recreanten aan te brengen, zal de MTB-route tussen Landgoed Beekhuizen en het bezoekerscentrum verdwijnen. Daar tegenover staat dat wij de belangrijke  kenmerken die verloren gaan in daarvoor bestemde gebieden zelf mogen gaan compenseren. Iets dat voor Nationaal Park Veluwezoom bijzonder is!

2018 is een belangrijk jaar omdat de dialoog omtrent de vereiste vergunning met de Provincie Gelderland is gestart! Zie daarvoor ook berichtgeving in de Gelderlander update deel 1 en deel 2  In de jaren hiervoor (2016/2017) heeft een kerngroep mountainbikers met Natuurmonumenten en een externe MTB-specialist samengewerkt om dit zover te brengen.

Nieuwe route Veluwezoom Natuurmonumenten

Trailupdate Fietsport Magazine FSM 18_02 low
Fietssport Magazine is een uitgave van Wielersportbond NTFU